Interview leapgrower andré

 

 

Fruitteelt online, gepubliceerd mei 2023

Elke boom dezelfde dosering?

BBLEAP anticipeert op de behoeften van elke individuele boom.

Variatie binnen de boomgaard, is elke boom hetzelfde? Met de precisiespuittechniek van BBLeap krijgt de teler de techniek in handen om op boomniveau te variëren.

Elke boomgaard kent zijn sterke rijen en zwakke hoeken. Jonge bomen verschillen van oudere bomen. Is het niet raar dat we daar nog niet op kunnen inspelen?

AUTEUR origineel artikel: Andrea Disco, redacteur bij Fruitteelt online

Potatoes interview

Met de technologie van BBLeap kun je de dosering die je spuit op boomniveau reguleren. Hierdoor kunnen telers minder middelen gebruiken en meer oogsten.

BBLeap voorziet telers van precisiespuittechnologie.

Een revolutie om te variëren op boomniveau.

Nauwkeurig spuiten dankzij pulstechnologie

 

Precisiespuiten is voortdurend in ontwikkeling. BBleap zet hierin de volgende unieke stap. BBleap introduceert een PWM-techniek waarbij doppen pulseren tot en met 100 Hz.

Robin Huetink (Leap Experience) legt uit dat deze daarom extreem snel kunnen openen en sluiten, waardoor de cap closing tijd tot een minimum wordt beperkt. “Met eerdere technieken gaat dit veel langzamer. Door zo snel te kunnen pulseren, kan ook bij hoge rijsnelheden de juiste dosering gehandhaafd blijven.”

 

Perfect spuitpatroon en -distributie in elke rij

Snelste kleppen techniek

Ten grondslag aan dit systeem ligt de LeapBox. Huetink: “Dit is een systeem dat werkt met algoritmes. Deze zetten de informatie om naar elektrische puls, in plaats van druk. Daarom kan deze ook zo snel openen en sluiten. Het is op dit moment de snelste kleppentechniek die bestaat.”

Spuitvolume past zich aan de snelheid aan 

Dankzij de elektrische puls is de afgifte onafhankelijk van de rijsnelheid. Met deze techniek kun je dus rustig of snel rijden, wat je wil. Je hoeft er gewoon niet op te letten, het systeem past zich vanzelf aan.

Bochten maken

Huetink vervolgt: “Bij standaardtechniek is de druk wel vaak afhankelijk van de rijsnelheid. Wenden kost bijvoorbeeld altijd snelheid. Daarom zie je vaak aan het begin of einde van een rij dat de verdeling niet klopt, omdat de druk te laag of te hoog is.

“Wist u dat het tot drie meter kan duren om dat te corrigeren? Dat probleem van onder- of overdosering heb je niet met onze pulstechnologie.”

Camera systeem: situatie per boom

“Een toevoeging aan het systeem is een camera. De camera observeert de actuele situatie per boom en kan de bewerking daarop aanpassen.” Als voorbeeld noemt hij een gat in de bomenrij. “Als de camera de bladmassa niet ‘ziet’, gaan de doppen automatisch dicht. Het heeft immers geen zin om op die plek te spuiten.”

Dankzij de door BBLeap ontwikkelde modules worden de doppen onafhankelijk van elkaar aangestuurd. “Afhankelijk van het boomprofiel dat de camera registreert, gaan de doppen aan of uit.”

Andere functies zijn bijvoorbeeld het gemakkelijk in- en uitschakelen van de drie bovenste doppen met één klik op het scherm. Dat is handig als je in een veld met jonge, korte bomen rijdt. Dat scheelt een hoop middelen.”

Het werkt werkelijk super! Het spuiten gaat perfect. Of het nou gaat om gewasbescherming of bladmeststoffen, de spuitvloeistof komt precies daar waar ik het hebben wil.

– André Kwak, BBLeap gebruiker

 

Vier druppelgroottes

Loonwerker André Kwak werkt al enkele maanden met de Leap Edition van de KWH-spuit. Hij geniet er echt van! “Het werkt echt fantastisch! Het spuiten gaat perfect. Of het nu gaat om gewasbescherming of bladbemesting, de spuitvloeistof komt precies daar waar ik het wil hebben.”

Een cassette op de Leap Edition heeft drie venturi-doppen. Het BBLeap systeem maakt het gebruik van grotere doppen mogelijk, terwijl toch een fijne druppelgrootte kan worden bereikt. Kwak vindt dit een uitkomst. “Hiermee kun je de druppelgrootte in het systeem veranderen, zonder de doppen te verwisselen. In totaal heb ik de keuze uit vier verschillende druppelgrootten. Door een grote dop te gebruiken, heb je ook veel minder kans op verstopping.”

 

Het potentieel van cameravisie benutten

Amazone Sprayer

De camera op het systeem observeert de huidige situatie per boom. Maar deze camera biedt meer mogelijkheden. “Je leert je eigen systeem aan. Als ik een perceel het hele jaar opneem met de camera, kan ik dat beeldmateriaal volgend jaar weer gebruiken om nieuwe taakkaarten te maken voor andere doeleinden.”

Een bijkomend voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van dronebeelden. Je kunt de beelden gebruiken om zwakke plekken in de boomgaard te vinden of om bijvoorbeeld wortelstekken uit te voeren. Er zijn zoveel mogelijkheden die zich daardoor openen.”

KWH Holland

Future proof met BBLeap

De Leap Edition is voortdurend in ontwikkeling. Huetink zegt dat er steeds nieuwe ideeën opduiken in het ontwikkelingsteam, waaraan gewerkt wordt. “We willen graag dat de camera reageert op de bloesemintensiteit. We willen steeds verder gaan in precisiespuiten. Met dit systeem is dat in de toekomst mogelijk.” Hij verwacht dat de resultaten steeds preciezer en verfijnder zullen worden. Ook de cameramogelijkheden zullen toenemen. Daarom is dit systeem futureproof.

Andrea Disco is een zelfstandig fruitjournalist.

Dit artikel is gepubliceerd in http://www.fruitteeltonline.nl

Dit is deel 1, deel 2 volgt in juni.

 

Ervaar BBLeap zelf

 

We organiseren graag een demo, want de beste manier om kennis te maken met BBLeap is door het zelf te ervaren.

Wat als u gewoon met een van de huidige gebruikers van BBLeap mee zou kunnen rijden? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op!

Ga hier verder

Ontdek meer verhalen of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Haaijer crops

Customer Experience

Réné Haaijer: “Always the right pressure, that makes spraying so much easier and better. Anyone can work with this system.”

Peter Martijn interview

Interview: founding BBLEAP

Peter, Martijn and Hendrikus founded BBLEAP. Why and how? Read the interview here. 

LeapBox

Get a quote 

Working with LeapBox on your sprayer? Learn more about the options, possibilities and pricing in our product configurator.