Ik heb al mijn loof verwijderd, terwijl 40% van de oppervlakte niet is bespoten

Interview Youri Timmermans

Timmermans Agri Service

Interview

Youri Timmermans is innovator op het gebied van precisielandbouw bij “Timmermans Agri-Service”. Het bedrijf is een gespecialiseerd gewasverzorgingsbedrijf voor de land- en tuinbouw, gevestigd in het Noord-Limburgse America.

Timmermans Agri-Service zet zich actief in voor milieu-bewust en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf heeft zich succesvol gepositioneerd in de voorhoede van de precisielandbouw.

Ze hebben hun zelfrijdende Agrifac-machine voorzien van het geïntegreerde BBLeap-systeem. Dankzij deze innovatie is Timmermans nu in staat om op plant niveau gewassen te verzorgen, van teelt tot bemesting en verder.

Met pure passie voor gewassen werd het bedrijf opgericht door de broers Harm en Gerton in 1989. Zij ontdekten dat ze erg veel energie haalden uit het ontzorgen van klanten. Om deze redenen is Timmermans Agri-Service zich gaan specialiseren in omgevingsverzorging en gewasverzorging.

Potatoes interview

Youri Timmermans, 2023

Potatoes interview

Gebroeders en oprichters Gerton en Harm Timmermans, 1989

Potatoes interview

Zo transformeert Timmermans de landbouw

Loofdoding in aardappelen

Timmermans benadrukt de transformerende impact door het toepassen van het BBLeap-systeem op hun bedrijfsvoering. De technologie heeft de mogelijkheid om variabele taakkaarten uit te voeren. Dit levert opmerkelijke resultaten op als het gaat om optimalisatie en milieuduurzaamheid.

Timmermans is enthousiast over het succesvolle gebruik van BBLeap bij loofdoding in aardappelen. 40% van zijn aardappelveld is niet bespoten omdat er geen loof meer stond. Waar wel loof aanwezig was, werd dit variabel behandeld.

Door een 40% reductie resulteert deze aanpak in de bevordering van milieuvriendelijke landbouwpraktijken, wat essentieel is in de hedendaagse landbouwsector.

Wil je weten hoe Timmermans deze positieve resultaten heeft bereikt?

potato blossom

Case: variabele loofdoding

Loofdoding – variabel spuiten op basis van biomassa

 • Perceelgrootte: 20 ha aardappelen
 • Spuitdoel: Loof in aardappelen verwijderen
 • Input: Biomassagegevens verzameld via camerasensoren op 39 m  breed van 2 m x 2 m
 • Uitvoering: Taakkaarten met hoge resolutie van 25 cm x 25 cm

In dit veld

 • 8 ha aardappelen bleef onbespoten en 12 ha aardappelen zijn variabel bespoten

Resultaat

 • Volledige loofdoding en 40% van het perceel blijft onbespoten

“BBLeap overtreft verwachtingen met hun producten, en met de indrukwekkende service en bereikbaarheid. Daar mogen jullie trots op zijn!” – Youri Timmermans

Biomassa loof in aardappelen scannen

Taakkaart 25 cm x 25 cm

Variabele spuittoepassing in aardappelen

Impact

Timmermans heeft 40% van het perceel, waar geen loof meer stond, niet hoeven te spuiten. Dat draagt aanzienlijk bij aan de duurzaamheid. Het beste is om iets wat je niet nodig hebt, ook niet te gebruiken. De juiste hoeveelheid gebruiken op de juiste plek is de oplossing. Het is ideaal dat dat met deze techniek nu mogelijk is. Met BBLeap verminderd hij de milieubelasting en uitspoeling van toepassingsresidu in het oppervlaktewater, waardoor zijn impact verder reikt dan alleen de landbouwsector.

 

 • 40% minder spuitapplicatie 
 • Lagere kosten voor gewasbeschermingsmiddelen 
 • Lagere milieubelasting 
 • Implementatie van duurzame teeltpraktijken
 • Gericht op de specifieke behoeften van elke plant
Potato row crop

“Er zijn dingen aan het veranderen in de landbouw, precisie wordt de nieuwe norm en BBLeap is daar de oplossing voor.” – Youri Timmermans

Factsheet

Meer verhalen?

Luister naar de podcast met Pieter van Damme.

LeapFarmer Pieter van Damme boert op het eiland van Dordrecht en heeft het BBLeap systeem geïnstalleerd op zijn Hardi veldspuit.
Pieter teelt verschillende gewassen waaronder aardappelen, uien, kapucijners en granen. Hij is erg tevreden, heeft al verschillende type taakkaarten toegepast en deelt zijn ervaringen in deze podcastaflevering.

Hoe kun je het gebruik van gewasbescherming minimaliseren en toch optimale resultaten behalen? Tune in, en luister naar het verhaal van Pieter.

 

 

Configureer je LeapBox nu

Een retrofit is mogelijk voor vrijwel elk merk en type spuitmachine. Lees meer over
de mogelijkheden van Farming On Plant Level met jouw spuitmachine.

 

Ga hier verder

Lees meer verhalen

Haaijer crops

Klantervaring

Réné Haaijer: “Altijd de juiste druk, dat maakt spuiten zoveel makkelijker en beter. Iedereen kan met dit systeem werken.”

Peter Martijn interview

Klantervaring

André Kwak: “Het werkt echt geweldig! Het spuiten gaat perfect. Of het nu gaat om gewasbescherming of bladbemesting, de spuitvloeistof komt precies waar ik het hebben wil.”

 

LeapBox customer Pieter

Klantervaring

Pieter van Leeuwen Boomkamp: “Het is gebruiksvriendelijk en werkt soepel. Ik wil nooit meer terug.”