“Onze manier van denken is veranderd”

Interview Rik Eijsbertse & Gerben Melissant
Offerte aanvragen

Precisielandbouw met BBLeap: “Onze manier van denken is veranderd”

In de moderne landbouw draait alles om efficiëntie, precisie en innovatie. Twee vooraanstaande bedrijven, Eendracht Agro en Mts Akkerbouwbedrijf Boer, hebben de voordelen van het BBLeap systeem ontdekt. We spraken met Gerben Melissant van Eendracht Agro en Rik Eijsbertse van Mts Akkerbouwbedrijf Boer om te horen hoe deze technologie hun bedrijfsvoering heeft verbeterd.

Farm Facts

Gerben Melissant

  • Bedrijf: Eendracht Agro
  • Locatie: Zuid-Beijerland
  • Hectare: 320
  • Teelt: Aardappelen, uien, bieten, graszaad, zomertarwe, wintertarwe en gerst

Rik Eijsbertse

  • Bedrijf: Mts Akkerbouwbedrijf Boer
  • Eigenaar: Leon Boer
  • Locatie: Nieuw Beijerland
  • Hectare: 130
  • Teelt: Aardappels, uien, tarwe, suikerbieten en erwten

Gerben Melissant van Eendracht Agro

Interview

Eendracht Agro, gevestigd in Zuid-Beijerland, bewerkt 320 hectare grond met gewassen zoals aardappelen, uien, bieten, graszaad, zomertarwe, wintertarwe en gerst. Gerben Melissant vertelt enthousiast over hun ervaringen met BBLeap:

“We werken al een tijdje met het John Deere systeem, wat ons heeft geholpen om veel data te verzamelen over bijvoorbeeld brandstofverbruik en de trekkrachtregelingen op onze percelen. Deze gegevens geven ons inzicht in de variaties in de bodem zoals zwaarte- en hoogte verschillen, wat cruciaal is voor het maken van taakkaarten en het aanpassen van de dosering van bodemherbiciden. Het BBLeap systeem sloot perfect aan bij onze ambitie om meer plaatspecifiek te gaan werken.”

Gerben benadrukt dat de integratie van BBLeap hun precisielandbouw naar een hoger niveau heeft getild: “Met BBLeap kunnen we dronevluchten uitvoeren en de verzamelde data direct omzetten in praktische toepassingen. Ons spuitwerk is enorm verbeterd dankzij spotspraying, waarmee we aardappelopslag op kaal land aanpakken en nu erg nauwkeurig spuiten. Wij laten de rest ongemoeid, want waarom spuiten waar niks zit…”

Gerben Melissant

Gerben Melissant

Potatoes interview

Gerben legt uit hoe data wordt omgezet in praktische toepassing

Gerben Melissant

Rik Eijsbertse 

Potatoes interview

BBLeap helpt bij het instellen van vaste doppenlijnen

Rik Eijsbertse van Mts Akkerbouwbedrijf Boer

Interview

Mts Akkerbouwbedrijf Boer, geleid door Leon Boer en gelegen in Nieuw Beijerland, beslaat 130 hectare met gewassen zoals aardappels, uien, tarwe, suikerbieten en erwten. Rik Eijsbertse deelt vergelijkbare positieve ervaringen met BBLeap:

“Bij ons bedrijf werken we ook met John Deere en werken we nauw samen met van Iperen voor het maken van bodempotentiekaarten. Met de data die we verzamelen, kunnen we nu veel gerichter te werk gaan. Het BBLeap systeem heeft onze precisielandbouw aanzienlijk verbeterd, vooral bij het toepassen van bemesting in de tarwe waar we door groeiregulatie hogere doseringen hebben gegeven op delen waar vroeger een boomgaard stond. Voorheen lag de tarwe daar altijd plat maar dat blijft nu mooi overeind staan. In totaal beslaat dat stuk zo’n 30% van de oppervlakte.

Rik prijst ook de technische mogelijkheden van BBLeap: “Het systeem helpt ons bij het instellen van vaste doppenlijnen, wat overlap voorkomt en gaten in de bespuiting minimaliseert.”

“Het systeem heeft onze manier van denken veranderd. Ik bedenk nu steeds nieuwe mogelijkheden en toepassingen” – Gerben Melissant

Een andere manier van denken
“innovatie en efficiëntie”

Beide boeren zijn het erover eens dat BBLeap hun manier van denken heeft veranderd. Gerben merkt op dat hij nu geen aparte taakkaarten meer hoeft te maken voor specifieke bespuitingen: “Het systeem biedt de mogelijkheid om vier verschillende lijnen in te stellen. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld twee doppen boven de aardappelplanten openzetten en die tussen de ruggen dicht laten. Daar groeit momenteel nog geen plant, dus spuiten zou zinloos zijn. Dan spuit je middel op kale grond. Voorheen was dat wel het geval, maar toen hadden we ook nog geen keuze om het anders te doen. Nu zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid gebruikt middel met ⅓ te verminderen.”

 

 

Rik ziet vergelijkbare voordelen: “Het risico op phytophthora is bijvoorbeeld sterk verminderd omdat we altijd de juiste druk en afgifte hebben. De eerste meters na het wegrijden waren vroeger altijd minder goed beschermd door overdosering, maar nu hebben we dat probleem niet meer. We zijn nog maar in ons eerste seizoen met precisietoepassingen, maar de resultaten zijn al veelbelovend.”

“Het BBLeap systeem heeft onze precisielandbouw aanzienlijk verbeterd, vooral bij het toepassen van plaatspecifieke bodemherbicide in de tarwe”. – Rik Eijsbertse

Toekomstplannen

Gerben en Rik kijken naar de toekomst met nieuwe ideeën en toepassingen. “Het systeem heeft zeker onze manier van denken veranderd”, Gerben overweegt een variabele toepassing voor loofdoding: “Een camerasysteem zou hierbij ideaal zijn.” Rik ziet potentieel in spotspraying met BBLeap om alleen de planten en niet de kale grond te bespuiten, wat gerichter en daardoor efficiënter is voor je veld. 

Ze waarderen de samenwerking en kennisuitwisseling met andere gebruikers van hetzelfde systeem via een app-groep. Dit helpt hen om continu te verbeteren en innovaties te delen.

Potato row crop

Precisie landbouw op hoog niveau

De positieve ervaringen van Eendracht Agro en Mts Akkerbouwbedrijf Boer met het BBLeap systeem tonen de waarde van innovatieve technologieën in de moderne landbouw. Door efficiënter te werken en hun middelen beter in te zetten, hebben ze hun precisielandbouw naar een hoger niveau getild.

Het is duidelijk dat BBLeap een significante bijdrage levert aan de transformatie van hun manier van denken en werken in de landbouw.

Configureer je LeapBox nu

Een retrofit is mogelijk voor bijna elk type en merk spuitmachine. Neem contact op of vraag een offerte aan.
Offerte aanvragenContact ons

Ga hier verder

Lees meer user stories

Haaijer crops

Klantervaring

Réné Haaijer: “Altijd de juiste druk, dat maakt het spuiten zoveel makkelijker en beter. Iedereen kan met dit systeem werken.”

 

 

 

Peter Martijn interview

Klantervaring

André Kwak: “Het werkt echt geweldig! Het spuiten gaat perfect. Of het nu gaat om gewasbescherming of bladtoepassing, de spuitvloeistof komt precies waar ik het wil hebben.”

LeapBox customer Pieter

Klantervaring

Pieter van Leeuwen Boomkamp: “Het is gebruiksvriendelijk en werkt soepel. Ik wil niet meer terug.”