Interview leapgrower andré

 

 

Fruitteelt online, gepubliceerd mei 2023

Elke boom dezelfde dosering?

BBLEAP anticipeert op de behoeften van elke individuele boom.

Variatie binnen de boomgaard, is elke boom hetzelfde? Met de precisiespuittechniek van BBLeap krijgt de teler de techniek in handen om op boomniveau te variëren.

Elke boomgaard kent zijn sterke rijen en zwakke hoeken. Jonge bomen verschillen van oudere bomen. Is het niet raar dat we daar nog niet op kunnen inspelen?

AUTEUR origineel artikel: Andrea Disco, redacteur bij Fruitteelt online

Potatoes interview

Met de technologie van BBLeap kun je de dosering die je spuit op boomniveau reguleren. Hierdoor kunnen telers minder middelen gebruiken en meer oogsten.

BBLeap voorziet telers van precisiespuittechnologie.

Een revolutie om te variëren op boomniveau.

Nauwkeurig spuiten dankzij pulstechnologie

 

Precisiespuiten is voortdurend in ontwikkeling. BBleap zet hierin de volgende unieke stap. BBleap introduceert een PWM-techniek waarbij doppen pulseren tot en met 100 Hz.

Robin Huetink (Leap Experience) legt uit dat deze daarom extreem snel kunnen openen en sluiten, waardoor de cap closing tijd tot een minimum wordt beperkt. “Met eerdere technieken gaat dit veel langzamer. Door zo snel te kunnen pulseren, kan ook bij hoge rijsnelheden de juiste dosering gehandhaafd blijven.”

 

André Kwak is blij met zijn nieuwe tools!

Loonwerker André Kwak werkt nu een aantal maanden met de Leap Edition van de KWH-spuit. Hij vertelt over zijn ervaringen en waarom hij het als een grote aanwinst ziet.

Het werkt werkelijk super! Het spuiten gaat perfect. Of het nou gaat om gewasbescherming of bladmeststoffen, de spuitvloeistof komt precies daar waar ik het hebben wil.

– André Kwak, BBLeap gebruiker

 

Vier druppelgroottes zonder verstopping

Loonwerker André Kwak werkt al enkele maanden met de Leap Edition van de KWH-spuit. Hij geniet er echt van! “Het werkt echt fantastisch! Het spuiten gaat perfect. Of het nu gaat om gewasbescherming of bladbemesting, de spuitvloeistof komt precies daar waar ik het wil hebben.”

Het BBLeap systeem maakt het gebruik van grotere doppen mogelijk, terwijl toch een fijne druppelgrootte kan worden bereikt. Kwak vindt dit een uitkomst. “Hiermee kun je de druppelgrootte in het systeem veranderen, zonder de doppen te verwisselen. In totaal heb ik de keuze uit vier verschillende druppelgrootten. Door een grote dop te gebruiken, heb je ook veel minder kans op verstopping.”

 

Ik bespaar nu al 25%

Aanpassen aan omstandigheden

Het gemak gaat nog een stapje verder. “Het systeem past het werkelijke aantal liters per ha aan de omstandigheden aan. Zet ik bijvoorbeeld de bovenste doppen dicht, verlaagt hij dat volume. Zet ik grotere doppen in, verhoogt hij dat juist.” Al met al kan Kwak, dankzij de toegenomen precisie, flink besparen op spuitvloeistof.

 

Ik spuit meer hectares met hetzelfde aantal liters

“Normaal deden we ongeveer 6,6 ha met een tank van 1750 liter spuitvloeistof, nu is dat 7 ha. Indien alles optimaal is afgesteld, schat ik de besparing op 20 à 25 procent.

Mijn besparing kan nog meer toenemen

“In combinatie met precisiespuiten, op taakkaarten of camerasystemen, kan de besparing zelfs nog toenemen.” Kwak hoopt dat dat ook positief uitwerkt in de toelatingsaanvraag van nieuwe middelen. “Hopelijk zullen er dan meer middelen een toelating krijgen.”

Camera systeem: situatie per boom

“Een toevoeging aan het systeem is een camera. De camera observeert de actuele situatie per boom en kan de bewerking daarop aanpassen.” Als voorbeeld noemt hij een gat in de bomenrij. “Als de camera de bladmassa niet ‘ziet’, gaan de doppen automatisch dicht. Het heeft immers geen zin om op die plek te spuiten.”

Dankzij de door BBLeap ontwikkelde modules worden de doppen onafhankelijk van elkaar aangestuurd. “Afhankelijk van het boomprofiel dat de camera registreert, gaan de doppen aan of uit.”

Andere functies zijn bijvoorbeeld het gemakkelijk in- en uitschakelen van de drie bovenste doppen met één klik op het scherm. Dat is handig als je in een veld met jonge, korte bomen rijdt. Dat scheelt een hoop middelen.”

Perfect spuitpatroon en -distributie in elke rij

Snelste kleppen techniek

Ten grondslag aan dit systeem ligt de LeapBox. Huetink: “Dit is een systeem dat werkt met algoritmes. Deze zetten de informatie om naar elektrische puls, in plaats van druk. Daarom kan deze ook zo snel openen en sluiten. Het is op dit moment de snelste kleppentechniek die bestaat.”

Spuitvolume past zich aan de snelheid aan 

Dankzij de elektrische puls is de afgifte onafhankelijk van de rijsnelheid. Met deze techniek kun je dus rustig of snel rijden, wat je wil. Je hoeft er gewoon niet op te letten, het systeem past zich vanzelf aan.

Bochten maken

Huetink vervolgt: “Bij standaardtechniek is de druk wel vaak afhankelijk van de rijsnelheid. Wenden kost bijvoorbeeld altijd snelheid. Daarom zie je vaak aan het begin of einde van een rij dat de verdeling niet klopt, omdat de druk te laag of te hoog is.

“Wist u dat het tot drie meter kan duren om dat te corrigeren? Dat probleem van onder- of overdosering heb je niet met onze pulstechnologie.”

Het potentieel van cameravisie benutten

Amazone Sprayer

De camera op het systeem observeert de huidige situatie per boom. Maar deze camera biedt meer mogelijkheden. “Je leert je eigen systeem aan. Als ik een perceel het hele jaar opneem met de camera, kan ik dat beeldmateriaal volgend jaar weer gebruiken om nieuwe taakkaarten te maken voor andere doeleinden.”

Een bijkomend voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van dronebeelden. Je kunt de beelden gebruiken om zwakke plekken in de boomgaard te vinden of om bijvoorbeeld wortelstekken uit te voeren. Er zijn zoveel mogelijkheden die zich daardoor openen.”

Unieke mogelijkheden

Achteraf gezien is Kwak blij dat hij geduld heeft gehad. “In 2021 had ik al plannen om een nieuwe KWH drierijenspuit te kopen en de oude in te ruilen. Adriaan van den Hoek van Abemec adviseerde mij echter nog heel even te wachten.” Er zat een nieuwe machine aan te komen, die unieke mogelijkheden bood. Daarom heb ik de aankoop nog een half jaar vooruitgeschoven. Maar daarmee is deze spuit helemaal goed en compleet.”

Mijn spuit is nu helemaal goed en compleet!

 

André Kwak is enthousiast!

 

BBLeap training

Alle -toekomstige- gebruikers/kopers van de Leap Edition worden door BBLeap zelf opgeleid om het maximale uit de machine te halen. Ook Kwak heeft die training gevolgd.

“Daar hoorde ik hoe je hem moet instellen en wat de voordelen zijn. Ik was direct enthousiast! Al die mogelijkheden!”

 

Gebruiksgemak

Als loonwerker heb je met veel verschillende percelen te maken, veel gewassen, variabele leeftijden van de bomen, verschillende klussen. Dat betekent dat je een machine vaak moet aanpassen aan de werkzaamheden.

“Dat gaat bij deze machine zoveel makkelijker, dat dat echt veel tijd scheelt!”

 

Winstgevend

Ik werk samen met mijn zwager. Samen hebben we besloten de oude drierijer te houden, dan hebben we er twee. Hij doet op die oude machine de standaardklussen en grote percelen.

“Ik spuit op de nieuwe die percelen waar je veel moet aanpassen. Daar zit onze winst.”

Alles te regelen op afstand

Al beviel de Leap Edition vanaf de eerste honderd meter, het was wel even wennen voor Kwak. “De bediening is iets anders. Hier heb ik een fysieke joystick, die meer knoppen heeft. Je kunt er alles mee bedienen. Bij de oude machine deed je alles op het scherm. Het gaat nu wel vanzelf, maar ik moet nog wel alert blijven.”

Ook de digitale techniek vindt Kwak plezierig. “Als ik iets niet goed weet of als iets niet goed werkt, kan ik BBleap bellen. Alles is op afstand op te lossen. Ook zijn nieuwe tools online toe te voegen. Je hoeft de machine dus nooit te vervangen omdat hij verouderd zou zijn. Dan zet je er gewoon weer modernere software op.”

KWH Holland

Future proof met BBLeap

De Leap Edition is voortdurend in ontwikkeling. Huetink zegt dat er steeds nieuwe ideeën opduiken in het ontwikkelingsteam, waaraan gewerkt wordt. “We willen graag dat de camera reageert op de bloesemintensiteit. We willen steeds verder gaan in precisiespuiten. Met dit systeem is dat in de toekomst mogelijk.” Hij verwacht dat de resultaten steeds preciezer en verfijnder zullen worden. Ook de cameramogelijkheden zullen toenemen. Daarom is dit systeem futureproof.

Andrea Disco is een zelfstandig fruitjournalist.

Dit artikel is gepubliceerd in http://www.fruitteeltonline.nl

 

Ervaar BBLeap zelf

 

We organiseren graag een demo, want de beste manier om kennis te maken met BBLeap is door het zelf te ervaren.

Wat als u gewoon met een van de huidige gebruikers van BBLeap mee zou kunnen rijden? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op!

Ga hier verder

Ontdek meer verhalen of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Haaijer crops

Customer Experience

Réné Haaijer: “Always the right pressure, that makes spraying so much easier and better. Anyone can work with this system.”

Peter Martijn interview

Interview: founding BBLEAP

Peter, Martijn and Hendrikus founded BBLEAP. Why and how? Read the interview here. 

LeapBox

Get a quote 

Working with LeapBox on your sprayer? Learn more about the options, possibilities and pricing in our product configurator.